Érzelem, akarat, szocializációs képességek

Érzelem, akarat, szocializációs képességek:

Az iskolaérett gyerek határozottan érdeklődni kezd a tanulás, az iskolai szokások iránt. Játékaiban megjelenik az “iskolásdi”, újra és újra kérdez, foglalkoztatja őt az iskolai élet.


Érzelmeit egyre pontosabban felismeri és kifejezi, próbál uralkodni rajtuk (ez nyilván temperamentum függvénye is). Indulatait valamennyire már szabályozni tudja. Konfliktusait megpróbálja rendezni, ha szükséges, segítséget kér a felnőttektől. Képes az empátiára, együttérzésre. A szülőtől való elválás nem jelent számára traumát, a felnőttekkel együttműködő, udvarias.


Megjelenik a feladattudat, és lassan a szándékos tanulás képessége is. Társas kapcsolataiban érettebb, képes a kooperációra. Játékaiban is megfigyelhető ez a fonal, elfogadja a csoportszabályokat. Az akarat mellett kialakul a feladat végzéshez szükséges szabálytudat, képes az önfegyelemre. Némi monotónia tűrésre is szüksége van az iskolába lépéshez, és a sikerek, kudarcok érzelmi megnyilvánulásai is szabályozottabbá válnak.


A szocializációs képességek terén is nagy mérföldkő az iskolába lépés. Fontos, hogy sikerüljön a beilleszkedés, hiszen a gyerek közérzete és közösségben elfoglalt helye is ezen múlik. Az önértékelés és a megfelelő önbizalom, továbbá az önérvényesítés képessége is lényeges. Iskolába kerülésre képessé kell válnia az alkalmazkodásra, az együttműködésre. Szintén elengedhetetlen, hogy kellően rugalmassá váljon a tevékenység-váltásokhoz, valamint, hogy tudjon segítséget kérni és nyújtani, képes legyen megfogalmazni érzéseit, problémáit.


Természetesen ezen a területen is óriási különbségek vannak a gyerekek érettségét illetően. Gyakran előfordul, hogy kognitív és motoros képességek terén iskolaérett a gyerek, mégis azt javasoljuk, maradjon még egy évet az óvodában, hogy lelkileg is elég erős legyen a sikeres iskolakezdéshez. Higgyétek el, nagyon fontos attribútuma a kicsi fejlődésének az érzelmi, akarati, valamint a szocializációs képességek érettsége!


Nagyon sok múlik az otthoni és az óvodai légkörön, a Hórakukk hármas jelszava a biztonság, a bátorítás és a bizalom.

Ha egy kisgyerek ebben a bűvös és hihetetlenül fontos hármasban cseperedik, megkapva a neki szükséges időt az érési folyamathoz, egészen biztosan megfelelő érzelmi alapokkal indul neki az iskolai élet jelentette kihívásoknak.